Ontdek 4DX Voor Een Intensieve Filmbeleving

Ontdek 4DX Voor Een Intensieve Filmbeleving

  • Post author:
  • Post category:Film

Als je normaal een film kijkt plof je in de bioscoopstoel, zak je onderuit en laat je over je heen komen wat er voor je op het scherm gebeurt. Met de 4DX-techniek is de tijd van rustig achteroverleunen voorbij. Ze is uit Zuid-Korea komen overwaaien en is in Europa al op veel plaatsen in werking.

Als je een film gaat kijken in 4DX teken je voor een reis die al je zintuigen aanspreekt. De stoel trekt je namelijk mee de film in! Als de hoofdpersonen in een vliegtuig door de lucht scheren, voel je jezelf zweven door het luchtruim. Ontploft er een bom? Je wordt zelf ook door elkaar geschud!

Doet iemand een bommetje op het scherm? Jij voelt de spetters op je hoofd en handen! Op dit moment bieden vijf bioscopen deze belevenis aan. In Rotterdam kun je ervoor terecht in Pathé De Kuip. De zalen met 4DX-effecten hebben stoelen die wel twintig verschillende soorten effecten geven. De stoel kan rollen, op en neer en heen en weer bewegen.

Warmte en koude voel je in je gezicht, allerlei weerseffecten zij niet meer alleen op het scherm, maar ook in de zaal te beleven. In je stoel kun je zelfs ruiken wat op het scherm zichtbaar is. Zo ben je niet meer alleen toeschouwer, maar neem je ook actief deel aan wat er in de film gebeurt.

Natuurlijk zal niet elke film geschikt zijn voor deze techniek. De geur van versgebakken broodjes bij een langzame, romantische film is misschien een leuk extraatje, maar het voegt niet veel toe. De techniek wordt dan ook vooral gebruikt bij actiefilms.

Films die op dit moment te zien zijn in 4DX zijn How To Train Your Dragon 3, Glass, Dragon Ball Super, De Legofilm 2, Alita: Battle Angel en Captain Marvel. Stuk voor stuk zijn dit films waarin snelheid en actie een grote plek hebben. Dan kan 4DX veel toevoegen aan je beleving! Zeker voor kinderen, die bij een lang verhaal soms hun concentratie verliezen, is het een spannende ervaring om mee te vliegen of te vechten in het verhaal op het witte doek.

Als je alleen naar de bioscoop gaat voor je ontspanning raden we 4DX af. Het vraagt wel wat van je als kijker. Maar als je naar de film gaat om ze te beleven op een manier zoals je dat thuis nooit zult doen, is 4DX een prachtige toevoeging aan je filmervaring.