Filmkalender Top 5

Filmkalender Top 5

Er draaien ontzettend veel films in de bioscopen. Hoe weet je nu welke je moet kiezen?

Hier delen wij onze top 5 van dit moment, met films die geschikt zijn voor kinderen, die een lach op je gezicht toveren, kritisch naar onze samenleving leren kijken of die je laat genieten van een muzikaal hoogtepunt.

5. How to Train Your Dragon: The Hidden World (regie Dean DeBlois)

Na de eerste twee delen van de animatiefilm ‘Hoe tem je een draak’ was het vijf jaar wachten op het derde deel. ‘The Hidden World’ vervolgt het verhaal van de draak Toothless en de Vikingjongen Hiccup die draken redden om ze in het dorp Berk een goed leven te geven. Het dorp raakt vol, en Hiccup moet op zoek naar de verborgen wereld, waar ruimte genoeg is voor geredde draken.

Natuurlijk zijn er heftige gevaren en enge dreigingen die de vriendschap tussen Toothless en Hiccup op de proef stellen. De gevaarlijke Grimmel doet er alles aan om de verborgen wereld te vinden voordat Hiccup ze vindt. Een spannende avonturenanimatie, met hoofdrollen voor Jay Baruchel (Hiccup), America Ferrera (Astrid) en F. Murray Abraham (Grimmel).

De film verteld niet alleen een goed verhaal, maar wordt ook geroemd om de kunstige animaties en om de natuurlijke manier waarop de hoofdpersonen groeien van kind tot volwassenen. Te zien in Pathé De Kuip en Cinerama.

4. Instant Family (regie Sean Anders)

Een komische film over het gezinsleven. In hun huwelijk missen Pete en Ellie Wagner (Mark Wahlberg en Ros Byrne) de vreugde van kinderen. Met behulp van twee maatschappelijk werkers gaan ze op zoek naar adoptiekinderen. Op een fair ontmoeten ze de tiener Lizzie, dochter van een drugsverslaafde. Het blijkt dat Lizzie nog een jonger broertje en zusje heeft, Juan en Lita.

Omdat niemand hen als adoptiekinderen wilde hebben, zorgde Lizzie voor haar gevoelige broertje en drukke zusje. Als de familie van Ellie niet gelooft in het vermogen van Pete en Ellie om kinderen groot te brengen, wil het echtpaar bewijzen dat de familie fout zit. Ze willen laten zien dat ze goede ouders zijn. Dit is natuurlijk voer voor een film vol vermaak over ouders, kinderen en het familieleven. Deze film is te zien in Pathé De Kuip en Pathé Schouwburgplein.

3. The Lego Movie 2 (regie Mike Mitchell)

Dit is het langverwachte tweede deel na de eerste Lego-film. Het is inmiddels vijf jaar later, en Steenstad wordt bedreigd. Het gevaar komt uit de ruimte: onder leiding van generaal Sweet Mayham willen Lego Duplo-indringers de stad slopen! Een spannend avonturenverhaal volgt, waarin Emmet, Lucy, Batman en hun vrienden tot het uiterste moeten gaan om de stad te redden. Ze komen bijvoorbeeld terecht in een vreemde wereld waarin alles een musical is.

Zal het hen lukken om te tonen hoe meesterlijk ze bouwen?

De gebeurtenissen in de Legowereld komen allemaal voort uit de verbeelding van de jonge tiener Finn, die in zijn spel de gebeurtenissen dramatische wendingen geeft. De stemmen van de Lego-karakters zijn onder andere van Chris Pratt (Emmet), Elizabeth Banks (Lucy) en Will Arnett (Batman). The Lego Movie 2 is te zien in Pathé De Kuip, Pathé Schouwburgplein, Cinerama en Kino.

2. Green Book (regie Peter Farrelly)

Het heden is nooit ver weg in deze prijswinnende film over het Amerika van de jaren zestig. Met komische ernst vertelt Green Book het verhaal van Tony Lip (Viggo Mortensen), die op zoek is naar nieuw werk. Dat vindt hij bij Don Shirley (Mahershala Ali), een Afro-Amerikaanse pianist die in de zuidelijke Amerikaanse staten acht weken op tournee gaat en Tony kan gebruiken als zijn chauffeur. De twee zijn tegenpolen van elkaar. Niet alleen verschillen ze in afkomst, de levenshouding van de erudiete pianist uit de hogere culturele kringen botst in alle opzichten met de harde werker Tony. Dat blijkt al bij het sollicitatiegesprek, als het onbeschaafde gedrag van Tony botst met de verfijnde en gereserveerde houding van Don.

Toch ontwikkelt zich tijdens de reis een vriendschap, en een wederzijds begrip tussen de twee. Niet in het minst komt dat door de grote maatschappelijke onrechtvaardigheid die ze onderweg tegenkomen, als ze aan de hand van het Negro Motorist Green Book veilig door het gesegregeerde Amerika reizen. Alles verandert als Don wordt bedreigd wordt door een groep van witte mannen, en Tony tussenbeide moet komen. Als je al lachend diepere gedachten over het onrecht van vroeger en nu wilt krijgen, moet je deze film gezien hebben. Green Book is te zien in Pathé De Kuip, Pathé Schouwburgplein, Lantarenvenster, Cinerama en Kino.

1. De absolute nummer een van dit moment is Bohemian Rhapsody (regie Bryan Singer)

De openingsscene van deze film is indrukwekkend: we volgen de leadzanger van Queen, Freddy Mercury (Rami Malek) als hij vanuit zijn huis vertrekt, door de catacomben van het stadion loopt en dan verschijnt voor de immense massa van het Live Aid concert. Het optreden van Mercury en zijn band zou een van de hoogtepunten uit de muziekgeschiedenis worden. Deze film vertelt het verhaal van de populaire band, vanuit het perspectief van Mercury. We volgen de reis die hij aflegde van een immigrant die tegen alle stereotyperingen in wist uit te groeien tot een van de grootste zangers van de twintigste eeuw.

Bohemian Rhapsody laat de ontwikkeling van Queen tot een van de bekendste bands zien. Alle muzikale hoogtepunten (onder andere Bohemian Rhapsody, We will rock you, I want to break free) komen voorbij, maar ook de privéworstelingen van Mercury worden in beeld gebracht. Onverwachts keert Freddie in 1984 zijn band de rug toe en besluit in zijn eentje een muziekcarrière na te jagen. Als dat niet lukt keert hij, gediagnosticeerd met aids, terug naar zijn kameraden. In 1985 treden ze weer samen op bij Live Aid. Een film die breed gewaardeerd wordt door muziekliefhebbers, goed voor een hernieuwde kennismaking met deze iconische band en onvergetelijke zanger. Bohemian Rhapsody is te zien in Pathé De Kuip, Pathé Schouwburgplein, Cinerama en Kino.